kestane balı

istanbul çekmeköy ilçesi alemdağ semti reşadiye köyü kestane ıhlamur ormanlarından arılarımın topladığı doğal ballar

10 Mart 2012 Cumartesi

SAHTE BAL VE BAKANLIK



Bakanlık sahte balcıları yasaklıyor! Televizyon, radyo ve internetteki 'bal reklamları gına getirmiştiki Bakanlık duruma el koydu. Ayetli, hadisli bal reklamarı incelendi, sahtekarlıklar ortaya çıkarılıyor!

Haberi Kaydet Arkadaşına Gönder 10 Mart 2012 Ersin Çelik'in haberi
Televizyonda hangi kanalı açarsanız, radyoda hangi frekansı çevirseniz karşınıza herhangi bir firmanın bal reklamının çıkmaması mümkün değil. İnternette de yaygın şekilde reklam yapan balcıların, çok değerli ve doğal imalatı külfetli olan bir besini bu kadar ucuza neden sattıkları da merak konusuydu.
AYET DESTEKLİ REKLAMLAR!
Efsanelerden öteye geçmeyen dini hikayelerle süslenip, Kuran'ı Kerim'deki ayetlerle kuvvetlendirilen reklamlarla 5 kilogramı 90 TL'ye kadar satılan ballara tüketici ilgi gösterdi. Balcılar da bunun üzerine "sürümden kazanıyoruz" diyerek, ya fiyatlarını indirdiler ya da promosyon olarak polen veya pekmez vermeye başladılar.
SANATÇI GÜVENCESİYLE BAL!
Ünlü sanatçı ve televizyon programcılarının "güvencesiyle" bal pazarlanan reklamlar son günlerde tepki çekmeye başladı. Ünlü şovmen Beyazıt Öztürk ise kendi programında bal reklamlarıyla dalga geçtiği bir skeç yayınlayarak tepkilere dikkat çekti.
BAKANLIK: SAHTECİLERİ AÇIKLAYACAĞIZ
Son günlerde reklamlar aracılığıyla satılan ballarla ilgili şikayetler artınca Tarım ve Köyişleri Bakanlığı duruma el koydu. A Haber'de yayınlanan Mehmet Ali Önel'in sunduğu "Deşifre" programına konuk olan Tarım Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kavak, bal reklamı yapan bazı firmaların tüketiciyi yanılttığını belirterek, 2012 yılı içinde tüm gıda gruplarında sahtecilik yapanların adlarının açıklanacağını da vurguladı.
REKLAMLARI YASAKLAMA BAŞVURUSU
Bal reklamlarının tüketiciyi yanılttığına dikkat çeken Kavlak reklamların yasaklanması için girişimde bulunduklarını da söyledi. Kavlak şunları kaydetti: "Reklamlarda özellikle, hiç bir şekilde katkı maddesi olmayan doğal ortamda, milyonlarca çiçekten üretilen balı sofralarınıza ulaştırıyoruz" denilen reklamın kesinlikle tüketiciyi yanıltma kastı vardır. Satılan bütün ürünlerin sanki analiz sonuçları var gibi yapıyorlar. Tüketiciyi böyle yanıltmaya çalışıyorlar. Biz bunlarla ilgili Gümrük Ticaret Bakanlığı'na ve Reklam Danışma Kurulu'na itirazda bulunduk. Bunlarla ilgili takibin yapılmasını istedik. O yönden de çalışmalar var, reklamlar yakında kıskaç altına alınacak."
BAKANLIK: REKLAMLARDAN BAL ALMAYIN
Tarım Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kavak, vatandaşlara çağrıda da bulunarak, "Bizim bakanlık olarak bu firmalarla ilgili denetimlerimiz de var. Vatandaşımız kendilerini yanıltılmasına yönelik olarak reklam içeriklerine aldanıp lütfen bu ürünleri almasınlar" dedi.
BALLARIN YÜZDE 40'I SAHTE
Sofralardan eksik etmediğimiz ballarla ilgili çarpıcı gerçekleri ortaya koyan Deşifre Ekibi artan bal reklamlarının ardından piyasadaki ballar üzerinde analizler yaptırdı. Testleri gerçekleştiren TURKLAB Genel Sekreteri Dr. Can Demir şok edici sonuçları canlı yayında paylaştı ve analiz edilen balların yüzde kırkında şeker ve glikoz gibi katkı maddeleri tespit edildiğini söyledi.
TURKLAB'ın yaptığı bal analizindeki değerlerin grafiği.
İşte uzmanların sahte balcılarla ilgili tespitleri: